true
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «گیل بان»؛ بیماری علاجناپذیر آلزایمر اولین بار توسط روانپزشک آلمانی به نام آلویز آلزایمر در سال 1906 میلادی معرفی شد. بیماری آلزایمر نابهسامانی پیشرونده و برگشت ناپذیر مغزی است که بر کارکرد شناختی، شخصیت، محتوای اندیشه، ادراک و رفتار تأثیر میگذارد. این اختلال عملکرد مغزی به تدریج حافظه و تواناییهای ذهنی دیگر مانند تفکر، استدلال و قضاوت فرد را تحت تأثیر قرار میدهد.
آلزایمر پنجمین علت مرگ در جهان و شایعترین علت دمانس (زوال عقل) است که بیش از 44 میلیون نفر را در سرتاسر جهان درگیر کرده است و تخمین زده میشود که تا سال 2050 میلادی و رسیدن جمعیت بالای 60 سال جهان به 2 میلیارد نفر، این آمار به بیش از 131 میلیون نفر برسد. 10 درصد از افراد بالای 65 سال، 19 درصد از افراد بین 75 تا 84 سال و 30 تا 35 درصد از افراد بالای 85 سال به این بیماری مبتلا هستند. بین 2 تا 10 درصد از تمامی موارد دمانس قبل از سن 65 سالگی اتفاق میافتد و با هر پنج سال افزایش سن پس از 65 سالگی شیوع آن دو برابر میشود.
این بیماری تقریباً علت 60 درصد خردزدودگیها در دوران سالمندی به شمار میآید. زنان بیشتر از مردان به بیماری آلزایمر مبتلا میشوند. بر اساس آمار در بین افراد بالای 71 سال، 16 درصد از زنان و 11 درصد از مردان به آلزایمر مبتلا هستند. مطالعات نشان داده است از شروع تغییرات پاتولوژیک در مغز تا مشخص شدن علائم بالینی حدود 20 سال طول میکشد. در این بین، بیماران سه فاز را طی میکنند؛ آلزایمر پرهکلینیکال، آسیب خفیف مغزی و دمانس ناشی از بیماری آلزایمر که در فاز آخر به سه مرحله خفیف، متوسط و شدید تقسیم میشود.
در ایران بیش از 1 میلیون نفر به آلزایمر مبتلا هستند. این بیماری بسته به سالهای مختلف سومین تا پنجمین علت مرگ و میر در کشورمان به شمار میرود. از دست رفتن وسیع نورونها، کلافهای نوروفیبریلاری و پلاکهای پیری در مغز از جمله علائم مشخصه آلزایمر هستند که هم در آلزایمر با شروع زودرس (فامیلی) و هم در آلزایمر با شروع دیررس (اسپورادیک) دیده میشوند.
کلافهای نوروفیبریلاری از پروتئینهای تائو هایپرفسفریله تشکیل شدهاند درحالی که عمدهترین بخش تشکیل دهنده پلاکهای پیری، آمیلوئید بتا است که یک پپتید 40 تا 43 اسید آمینهای است که از عملکرد بتا و گاما سکرتاز برروی پپتید پیشساز آمیلوئید به وجود میآید.
عمدهترین رویدادهای سلولی و مولکولی در آلزایمر که موجب تحلیل عصبی میشوند، شامل استرس اکسیداتیو، رسوب پروتئینهای تجمع یافته، القای آپوپتوز، التهاب عصبی و تغییر در اتوفاژی میباشند.
پلیفنولها به دلیل تواناییشان در تعدیل این رویدادهای سلولی به عنوان ترکیبات محافظت کننده نورونی مورد توجه قرارگرفتهاند. بسیاری از پزشکان در حال کشف راهکارهای جدید مقابله با بیماری آلزایمر از جمله رژیم غذایی مناسب به همراه تمرینات ذهنی و جسمی میباشند.
در طول دهههای اخیر، جایگاه جهانی تغذیه و نقش غیرقابل انکار آن در حفظ سلامت، درمان و پیشگیری از بیماریها و نیز افزایش کیفیت زندگی بشر، برجستهتر شده است. گنجاندن گیاهان دارای پلیفنل در رژیم غذایی روزانه که از قابلیت کمک به روند بهبود تواناییهای شناختی، پیشگیری و درمان اختلالات حافظه و آلزایمر برخوردارند، راهکار مناسبی در جهت کاهش اثرات سوء این بیماری هولناک خواهد بود.
انتهای پیام/
false
true
true
true