×

منوی اصلی

ویژه های خبری

امروز  سه شنبه - 27 شهریور - 1403
false
true
ضرورت روی آوری کشاورزان به مصرف کودهای زیستی نانو

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «گیل بان»؛ با توجه به افزایش روز افزون جمعیت جهان و روند رو به رشد تقاضا برای غذا، فناوری نانو روشی امید بخش برای افزایش عملکرد انواع محصولات زراعی و باغی محسوب می شود.

وسعت اراضی مستعد برای توسعه کاشت محصولات نباتی بسیار ناچیز بوده و با توجه به کمبود منابع آبی و نیز روند در حال گسترش تخریب خاک، راهی به جز افزایش عملکرد محصول در واحد سطح از طریق عملیات به زراعی و به نژادی باقی نمانده است.

درصد کم مواد آلی در اغلب خاک های زراعی کشورمان که میزان آن کمتر از نیم درصد گزارش شده، عاملی موثر در کاهش کارایی عناصر غذایی مادری خاک و نیز کودهای شیمیایی مصرفی شده است.

مصرف فراوان و طولانی مدت کودهای شیمیایی، منجر به بروز انواع مشکلات زیست محیطی در سطح جهان شده است. اکثر تحقیقات صورت گرفته در کشورمان بر کارایی کودهای نانو نسبت به سایر کودها تاکید دارند و این امر باعث جایگزینی آنها در پرورش بسیاری از محصولات کشاورزی شده است.

فناوری نانو در تغذیه گیاهان همچون شمشیری دو لبه عمل می کند. کاربرد این فناوری در تولید انواع کودهای رایج شیمیایی جهت افزایش عملکرد محصولات کشاورزی، می تواند هم به عنوان فرصتی چشمگیر و هم چالشی بحث برانگیز مطرح باشد.

فناوری نانو با کاهش اندازه ذرات کود و افزایش سرعت و سطح واکنش پذیری آن، قادر است منجر به افزایش انحلال و در نتیجه آبشویی و نفوذ کودهای شیمیایی به منابع آب های زیر زمینی و نیز برجای نهادن اثرات منفی بر سلامت بشر و محیط زیست شود.

انباشت ذرات نانو در محصولات کشاورزی و ورود آنها از این طریق به زنجیره های غذایی، نگرانی دیگری است که باید در ارتباط با میزان مصرف این قبیل کودها مورد توجه قرار گیرد. اگر چه تاکنون بیماری که مستقیماً با مصرف محصولات پرورش یافته تحت تیمار کودهای نانو به وجود آمده باشد گزارش نشده، اما مطالعات صورت گرفته حاکی از واکنش های زیستی مضر به دلیل سمیت کودهای شیمیایی نانو در بدن انسان بوده است.

با توجه به سهولت ورود ذرات نانو به بدن انسان و حیوان از طریق دهان، بینی و یا پوست، این ذرات به علت اندازه بسیار کوچکی که دارند قادر به ورود به انواع بافت ها، سلول ها و اندامک ها بوده و منجر به بروز آسیب به سیستم های زیستی حیاتی می شوند.

با توجه به بی خطر بودن و اثربخشی کودهای زیستی در دستیابی به کشاورزی پایدار و سالم، کاربرد فناوری نانو در افزایش قابلیت جذب و اثربخشی کودهای زیستی، نقش چشمگیری را در سلامت بشر و محیط زیست ایفا خواهد کرد.

کودهای غیر شیمیایی با افزایش فعالیت میکروبی خاک، منجر به ارتقای واکنش های زیستی در سطح خاک دانه ها و بهبود کیفیت فیزیکی، بیولوژیکی و شیمیایی خاک می شوند.

انتهای پیام/

false
true
true
true

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

√ کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
√ آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد