×

منوی اصلی

ویژه های خبری

امروز  جمعه - 10 فروردین - 1403
false
true
آقطی گیاهی دارویی با کاربردهای فرآوان

مهندس مارال مرادی در گفت و گو با پایگاه خبری تحلیلی «گیل بان»؛ با اشاره به لزوم توجه به گیاهان دارویی بومی ایران تصریح کرد: بیش از 8 هزار گونه گیاهی در کشورمان وجود دارد که در مورد خواص و کاربردهای بسیاری از آنها تاکنون تحقیقات قابل توجهی صورت نگرفته است.

وی با بیان جایگاه ویژه گیاهان دارویی در طب سنتی کشورمان و گرایش کنونی جامعه به مصرف داروهای گیاهی و طبیعی خاطرنشان کرد: تاکنون خواص دارویی بیش از 2 هزار گونه گیاهی در ایران مورد تائید قرار گرفته که نشان از ظرفیت بالای کشور در این حوزه دارد.

مرادی توسعه تولید داروهای گیاهی در کشور را با هدف تامین نیاز داخلی و نیز چشم انداز افزایش صادرات غیرنفتی، امری پراهمیت دانست و افزود: بر اساس آمار موجود از اداره کل داروهای طبیعی و سنتی تا شهریور سال 1395، حدود 334 گیاه در تولید فرآورده های طبیعی و 599 گیاه در تولید داروهای سنتی مورد استفاده قرار گرفته اند.

وی در ادامه تصریح کرد: بر اساس پیش بینی بانک جهانی حجم تجارت جهانی گیاهان دارویی و داروهای گیاهی در سال 2050 به حدود 5 هزار میلیارد دلار خواهد رسید.

مرادی با اشاره به پراکنش گسترده گیاه آقطی در مناطق جنگلی، باغات و سواحل شمال کشور به ویژه استان گیلان گفت: این گیاه چند ساله که عموماً به شکل علف هرز در حاشیه اکثر مزارع و باغات می روید از اثرات فارماکولوژیک قابل توجهی برخوردار است.

این پژوهشگر گیاهان دارویی در ادامه به کاربرد آقطی در طب سنتی ایران اشاره کرد و افزود: این گیاه حاوی ترکیبات مختلفی از جمله ساپونین، اسانس، قند، کارتنوئیدها، فلاونوئیدهای روتین، کوئرستین، ایزوکوئرستین، آستراگالین و نیکتوفلورین، اسیدهای فنلی، موسیلاژ، تانن، آلکالوئید، تری ترپن، پکتین، رزین، ویتامین های A و C، آنتوسیانین، سیانوژنیک گلیکوزید، ویبورینک اسید، مشتقات کافئیک اسید، ایبولیتین ها و مواد فرار است.

وی با بیان کاربرد موضعی یا خوراکی برگ، ریزوم، ریشه و میوه آقطی برای درمان انواع مختلف بیماری ها یادآور شد: از قسمت های گوناگون این گیاه به طور متداول برای درمان امراضی همچون هموروئید، التهاب، عفونت، ادم، گلو درد، آرتریت، تب روماتیسم و نیز التیام گزش حشرات استفاده می شود.

مرادی به نتایج مثبت کاربرد آقطی در پژوهش های صورت گرفته در حوزه ترمیم عصب اشاره کرد و افزود: یافته ها نشان می دهند که عصاره متانولی این گیاه قادر است با بهبود روند تکثیر و بقای سلول های بنیادی عصبی طی شرایط آسیب اکسیداتیو، در روند ترمیم عصب نقشی موثر ایفا کند.

وی با بیان اثرات ضد سرطانی، ضد باکتریایی و ضد ویروسی این گیاه خاطرنشان کرد: امروزه کاربرد مشتقات گیاهی از جمله عصاره و اسانس آقطی جهت جایگزینی با سموم شیمیایی سنتزی، به علت زیست تخریب پذیری بالا و اثرات مخرب بسیار کم این گونه مواد طبیعی گیاهی بر روی موجوادت، انسان ها و محیط زیست بسیار مورد توجه است.

مرادی به خاصیت حشره کشی عصاره آقطی در مبارزه و دفع آفات نباتی اشاره کرد و گفت: محلول پاشی عصاره های به دست آمده از این گیاه آثار معنی داری بر کنترل انواع آفات از جمله لاروهای سفیده کوچک کلم، سرخرطومی برنج، سوسک برگ خوار نارون و شپشه آرد داشته است.

وی در پایان با تاکید بر ضرورت گسترش پژوهش های کاربردی مرتبط با توسعه داروهای گیاهی در دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی کشور خاطرنشان کرد: با توجه به منابع فراوان آقطی در شمال ایران، پژوهش بر روی تولید و فرمولاسیون محصولات دارویی دانش بنیان و نوآورانه از این گیاه در برطرف سازی نیازهای دارویی طب سنتی اثربخش خواهد بود.

 

انتهای پیام/

false
true
true
true

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

√ کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
√ آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد